Innovatív Állatgyógyszergyártók Képviselőinek Magyarországi Egyesülete    
Hungarian Association of Innovative Veterinary Pharmaceutical Manufacturers' Representatives    
Előző év Előző hónap 2022 - Aug Következő hónap Következő év
KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
 


Webdesign:
www.delta-design.hu
Hírek
 
2010-03-12 09:02:35

Állásfoglalás 128/2009 rendelet

Gőgös Zoltán

Államtitkár

Földművelésügy és Vidékfejlesztési Minisztérium

1055 Budapest, Kossuth tér u. 11.

 

 

Tárgy: Az Innovatív Állatgyógyszergyártók Képviselőinek Magyarországi Egyesülete a 128/2009 (X. 6.) FVM rendelet gyakorlatban történő alkalmazásával kapcsolatos állásfoglalása

 

 

Budapest, 2010. március 8.

 

Tisztelt Államtitkár úr!

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy az állatgyógyászati készítményekről szóló 128/2009 (X. 6.) FVM rendeletbe olyan változtatások kerültek a korábbi egyeztetésekhez képest, amelyekről a szakma véleményét nem kérdezték ki, s amelyek nemcsak további felesleges adminisztratív terhet jelentenek a vállalkozások számára, hanem – pontatlanságuk és felületességük miatt – a régóta működő, állatgyógyászati termékek nagykereskedelmével foglalkozó cégek részére jogbizonytalanságot okoznak, továbbá kérdésessé teszik bizonyos tevékenységek szakmai felügyeletét is. A 128/2009 (X. 6.) FVM rendelet szerint - a 210/2009/IX.29. Kormányrendeletre hivatkozva - az állatgyógyászati készítmények forgalmazóinak az illetékes önkormányzattól kell a továbbiakban működési engedélyt kérni. A kormányrendelet pedig mellékletében az állatgyógyászati készítmények forgalmazóinak kifejezetten üzletnyitási kötelezettséget ír elő. Az engedélyezési eljárásban a MgSzH Központ ÁTI csak szakhatóságként működik közre.

Kifogásaink a következők:

Az állatgyógyászati készítményekkel végzett nagykereskedelmi tevékenységnek a rendelet megjelenését megelőző időszakban nem volt feltétele az üzletnyitás. Az állatgyógyászati termékek nagykereskedelmével foglalkozó cégek a telephelyükről történő kiszállítással, csomagküldéssel végzik a feladatukat, ezeken a helyeken az esetek túlnyomó többségében nem működik üzlet. Előfordulhat, hogy némely nagykereskedő eddig is rendelkezett üzlettel, ez azonban mindeddig egy lehetőség volt, nem pedig kötelezettség. A jelzett jogszabály megjelenéséig az ilyen tevékenységet végző nagykereskedőket - az állategészségügyről szóló törvény alapján kiadott többször módosított FVM jogszabályban foglaltak szerint - a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága, illetve még korábban,az FVM engedélyezte.

A 210/ 2009. /IX.29/Korm. rendelet a fent jelzett módon, az FVM tárca illetve a tárcához tartozó hatóság engedélyével működő állatgyógyszer forgalmazó nagykereskedőket új engedélyeztetésre kötelezi. Olyan jogszabályoknak kell megfelelniük (pl. A 253/1997/XII.20./Korm. rendelet előírja, hogy bizonyos területű üzlethez hány parkolóhelyet kell biztosítani vagy az adott területre érvényes Városrendezési és Építési Szabályzat) amelyek engedélyeztetésük idején nem voltak még hatályban, vagy nem vonatkoztak rájuk.

Ezen túlmenően az engedély kibocsátásával az Önkormányzat és további más szervek felettes hatósággá válnak jóllehet az ilyen tevékenység feltételeinek szakmai megítélésében egyáltalán nem kompetens.

Ugyanakkor a 210/2009/IX.29. számú Kormányrendelet mentesíti a humán gyógyszer-nagykereskedéseket és a humán közforgalmú gyógyszertárakat a működési engedély iránti kérelem, továbbá az üzletnyitási kötelezettség alól. Az állatgyógyászati készítmények forgalmazóinak ugyanolyan szakmai követelményeknek kell megfelelniük, mint a humán gyógyszerek forgalmazóinak, ezért ez a különbségtétel elfogadhatatlan, sérti a jogegyenlőséget. Nem derül ki a jogszabályok szövegéből az sem, hogy az állatgyógyászati készítményeket is forgalmazó humán gyógyszertárak, illetve nagykereskedők kötelezettek lesznek-e önkormányzati működési engedély beszerzésére, üzletnyitásra.

 

Tisztelettel kérjük, hogy az FVM az állatgyógyszer forgalmazással foglalkozók részére minden tekintetben a humán gyógyszerek forgalmazásához hasonló feltételrendszer alakítson ki, megszüntetve az üzletnyitási kötelezettséget.

Segítségét előre is köszönjük, tisztelettel:

 

 

 

Dr. Povazsán János

Elnök

Innovatív Állatgyógyszergyártók Képviselőinek Magyarországi Egyesülete

Vissza az oldal elejére

« Vissza a Hírekhez